GÜNEYDOĞU’DA MAO MODELİ - Fahrettin ALİŞAR

GÜNEYDOĞU’DA MAO MODELİ

Fahrettin ALİŞAR

Caddeler, sokaklar savaş alanı gibi. Esnafın ekmek kapısı, bindiği otomobili taşlanıyor. Buna tepki olarak, dükkân sahibi esnaf silaha sarılıyor. Türk-Kürt çatışması, çakılacak bir kibrit çöpüne bağlı.

Biz bu senaryoları daha gördük. Sağ-sol çatışmasını, Suni-Alevi kapışmasını yaşadık. Perde gerisinde düşmanın yazdığı senaryoyu, yaşayarak öğrendik.

Yine aynı senaryo devreye sokuldu. Senaryoyu yazanlar aynı, oyuncular değişmiş.

Kardeşi kardeşe düşüren kıvılcımı çakan karanlık eli kaçımız biliyor? Kahramanmaraş olaylarının perde arkasını konu alan, Sayın Ökkeş Şendiler’in “Kanlı Oyun” kitabını kaçımız okudu? Okusaydık ibret alırdık!

Şeytan taşlamaktan, elimiz ibadete değmiyor. İnsanımız cephelere ayılmış durumda. Dinlemeyi unutmuşuz, anlama melekemizi kaybetmişiz, nezaketi öldürmüşüz.

Hani Müminler kardeş idi? Hani biz en az bin yıldır ortak kaderi paylaşıyorduk? Ne oldu bize?

Bizim tarihimiz bir, kıblemiz bir, Peygamberimiz bir, Ali’miz bir, toprağımız bir, düşmanlarımız aynı değil mi?

Ben senin dizinin önünde bayılsam, ambulans için acil servise telefon açmayacak mısın? Evim yansa kapını bana açmayacak mısın? Bana bir dilim ekmek uzatmayacak mısın?

Bütün bunları elin Amerikalısı, İngiliz’i, Fransız’ı mı yapacak? Yoksa sen mi yapacaksın?

Bu işte bir yanlışlık var, hiç hissedemiyor musun?

Bu gittiğin yol, çıkmaz sokak görmüyor musun?

Niçin sizinkiler, bizimkiler diyerek ayrılıklarımızı konuşuyoruz? Hiç birlik yanımız yok mu?

Sizinkiler-bizimkiler ayrımı o kadar kesin ki; bizim lider ve bizim parti peygamber (!) gibi “ismet” sıfatlı, sizinkiler şeytan fıtratlı mı? Bu nasıl bir anlayış?

Bu anlayış; aklın, kalbin ve vicdanın başka bir akla, başka bir kalbe ve başka bir vicdana ipotek koyması değil mi?

Bizi camilere doldurup yakanları, ayrılıklarımızı öne çıkararak, yut değirmenine su taşıdığını niye fark etmiyorsun?

Cezayir’den Yemen’e kadar o topraklar nasıl elimizden çıkıp gitti? Balkanlar nasıl elimizden kaydı?

Bizi bize kırdırıyorlar. Hangi gurup, hangi parti, hangi cemaatten olursak olalım, dört dörtlük haklı olmamız mümkün değil! Her kim ben yüzde yüz haklıyım diyorsa, bilsin ki; Aşere-i Mübeşşere bile bu görüşte değildi?

Komşumuzda cenaze varken ve komşumuz ağlarken, başımıza yorganı çekip uyuyamayız, uyumamalıyız! Çünkü biz komşudan öteyiz!

Bizim en az komşudan da öte birlikteliğimizi, nasıl olur da bir Maocu örgüt kolayca bozabilir?

Ey benim kıblesi bir, Peygamberi bir, Ali’si bir, toprağı bir, düşmanı bir Güneydoğu halkım! Seni Maocu bir PKK örgütü temsil edemez! Biliyorum, sen sinsice oynanan oyunlarla, Maocu PKK’nın kucağına itildin. Seni temsil eden devletin 30 yıldır seni bu Maocu militanların kucağından alamadı. Ama sen bu oyunun farkına var.

Oyun büyük! Oynanan oyun “Mao modeli.” Tıpkı 10 bin kişi kalan Mao militanlarının, İkinci Dünya Savaşı başladığı için, Çin ordusunun içine kabul edilmesi gibi! Mao’nun 10 bin militanının, ordu içine dağılıp, bütün orduyu komünistleştirdiği gibi. Çünkü ortada bir örgüt var ve bu örgütün hedefi var. Oyunun farkına var, bu kirli oyunu boz!

Hiç yorum yok:

FAHRETTİN ALİŞAR

FAHRETTİN ALİŞAR


1963 yılında Konya'nın Derbent İlçesi'nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Derbent ve Konya'da, yüksek öğrenimini G.Ü. Eğitim Fakültesi'nde tamamladı. A.Ü.de lisansüstü eğitimini (mastırını) bitirdi. Yüksek lisans tezini "Türk Memur Sendikacılığının Örgüt Yapısı ve Model Yaklaşımı" konusunda hazırladı.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 17 yıl öğretmenlik ve idarecilikten sonra, Başbakanlık Müşavirliği görevine atandı. 3 yıl Devlet Bakanı Danışmanı olarak görev yaptı. Daha sonra Başbakanlık ÖZİ'ye uzman olarak atandı. Halen bu görevine devam etmektedir.
Mersin'de görev yaptığı yıllar; İçel halk kültürünün araştırılması ve yazılı hale getirilmesi amacıyla, bölgede derleme çalışmaları yaptı. Derlemelerini İçel Kültürü Dergisi, Erciyes Dergisi, Güneyde Kültür Dergisi, Millî Kültür Dergisi ve Millî Folklor Dergisi'nde yayınladı.

10 yıl süreyle Mersin'de, İçel Kültürü Dergisi'nin çıkarılmasına katkıda bulundu.
TRT GAP Televizyonu'na, KKTC Çocuk Oyunları ve İçel Çocuk Oyunları'nı hazırladı ve bu programların danışmanlığını yaptı.
Birçok dergi, bülten ve gazetede; halk bilimi, eğitim ve kamu sendikacılığı konularında araştırma ve makaleleri yayınlandı. Yine birçok yerel ve genel televizyonda bu konularda televizyon programlarına konuşmacı olarak katıldı.
Ahmet Yesevi Üniversitesi Ankara temsilcisidir.
Türkiye Yazarlar Birliği, İLESAM ve Türk Folklor Araştırmaları Kurumu üyesidir.

YAYINLANMIŞ ESERLERİ

· İçel Çocuk Folkloru
· KKTC Çocuk Folkloru
· DERBENT
· ÇİĞİL TÜRKLERİ ve AŞAĞIÇİĞİL
· Nefsimize Zor Gelen Yazılar
· Kamuda Görevde Yükselme Kitabı (GYS)
· Konya Çanakkale Şehitlerimiz
· Derbentli Şehitlerimiz

YAYINA HAZIR ESERLERİ

·Konya Yer Adları, Yerleşik Bulunan Oymak, Cemaat ve Aşiretler
·Türk Memur Sendikacılığının Örgüt Yapısı ve Model Yaklaşımı (Tez Konusu)

falisar@mynet.com