AİLE YAPIMIZ DA AB’LEŞİYOR Fahrettin ALİŞAR

AİLE YAPIMIZ DA AB’LEŞİYOR

Fahrettin ALİŞAR

Avrupa Birliği İstatistik Kurumu olan “Eurostat”ın verilerine göre; Avrupa Birliği ülkeleri’nde, 2004 yılında 4,9 milyon bebek dünyaya geldi. Bu çocukların yüzde 31,6’sı evlilik dışı ilişkilerden doğdu.

Eurostat verilerine göre Avrupa Birliği ülkeleri’nde “evlilik dışı ilişkiden” doğan bebek oranları şöyle:

Estonya % 58

İsveç % 55

Fransa % 45

Letonya % 45

Almanya % 42

İngiltere % 30

Malta % 19

Polonya % 17

İtalya % 15

Yunanistan % 5

Türkiye’deki aile yapısı ve sosyal doku elbette ki Avrupa Birliği ülkelerinden çok iyi durumda. Dini inancı ve kültürü sayesinde şimdilik iyi! Ancak bu alanda, kültürel erozyonun yoğun bir şekilde yaşandığını söylemeliyiz. Aile yapımızın en büyük düşmanı; bazı görüntülü, işitsel ve yazılı medya yayınlarıdır. Magazin programları adeta “evlilik dışı ilişkileri” özendiriyor. Televizyon programları toplumun değer yargılarını değersizleştiriyor.

Toplumumuzda sadece magazinin değil, sanatın ve edebiyatın konusu da neredeyse “aldatma” oldu.

Gazeteleri, dergileri açtığınızda hemen ilk göze çarpan konular; cinayet, boşanma, intihar! Bu kadar erozyonun yaşandığı toplumda başka hangi haberler öne çıkabilir ki?

Yabancılaşma, yozlaşma ve değersizleştirme, yalnız aileyi değil, toplumun her kesimini bir ahtapot gibi sarmış durumda.

Bugün ülkemizdeki huzurevleri, kadın sığınma evleri sayısının hızla artması hayra alamet değildir.

Toplumsal yapımızı sorgulama açısından, Halis Toprak örneğini vermemiz yerinde olacaktır. Halis Toprak isimli zat; 17 yaşında bir kızla evleniyor. Ancak işin püf noktası, yaş farkında değil, Halis Toprak’ın bir televizyon kanalında yaptığı konuşmada gizli. Halis Toprak televizyon kanalında şunları söylüyor:

“-Bana anne ve babaları tarafından 50 tane kız getirildi. Getirilen kızların yaşları 17-18 civarında. Ama ben Nazlıhan’ı seçtim. Çünkü o başka! Onu almayacak kadar enayi miyim?”

Avrupa Birliği’ndeki aile yapısının hangi olumsuz noktaya geldiğini yukarıdaki rakamlar söylüyor. Türkiye’deki huzurevleri, kadın sığınma evleri sayısındaki artışlar ve Halis Toprak vari yaşanan olaylar; aile yapımızdaki çözülmeyi, kirlenmeyi ve yozlaşmayı açıkça gösteriyor. Yani Avrupa Birliği ülkelerindeki noktaya doğru hızla ilerliyoruz.

Aile yapımızdaki çözülme, kirlenme ve yozlaşma, toplumumuzu bir ahtapot gibi sarmış durumda.

Açıkça itiraf edelim! Türk toplumu; zihni, ahlaki ve manevi travmayla karşı karşıyadır. Yani aile yapımız da artık hızla AB’leşiyor. Toplumumuzu bu travmadan kurtarmak için acilen önlemler alınmalıdır.

Alınacak bu önlemleri elbetti ki, “bilimi nâkile, dini şekle” indirgeyen beyinler yapamaz!

Hiç yorum yok:

FAHRETTİN ALİŞAR

FAHRETTİN ALİŞAR


1963 yılında Konya'nın Derbent İlçesi'nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Derbent ve Konya'da, yüksek öğrenimini G.Ü. Eğitim Fakültesi'nde tamamladı. A.Ü.de lisansüstü eğitimini (mastırını) bitirdi. Yüksek lisans tezini "Türk Memur Sendikacılığının Örgüt Yapısı ve Model Yaklaşımı" konusunda hazırladı.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 17 yıl öğretmenlik ve idarecilikten sonra, Başbakanlık Müşavirliği görevine atandı. 3 yıl Devlet Bakanı Danışmanı olarak görev yaptı. Daha sonra Başbakanlık ÖZİ'ye uzman olarak atandı. Halen bu görevine devam etmektedir.
Mersin'de görev yaptığı yıllar; İçel halk kültürünün araştırılması ve yazılı hale getirilmesi amacıyla, bölgede derleme çalışmaları yaptı. Derlemelerini İçel Kültürü Dergisi, Erciyes Dergisi, Güneyde Kültür Dergisi, Millî Kültür Dergisi ve Millî Folklor Dergisi'nde yayınladı.

10 yıl süreyle Mersin'de, İçel Kültürü Dergisi'nin çıkarılmasına katkıda bulundu.
TRT GAP Televizyonu'na, KKTC Çocuk Oyunları ve İçel Çocuk Oyunları'nı hazırladı ve bu programların danışmanlığını yaptı.
Birçok dergi, bülten ve gazetede; halk bilimi, eğitim ve kamu sendikacılığı konularında araştırma ve makaleleri yayınlandı. Yine birçok yerel ve genel televizyonda bu konularda televizyon programlarına konuşmacı olarak katıldı.
Ahmet Yesevi Üniversitesi Ankara temsilcisidir.
Türkiye Yazarlar Birliği, İLESAM ve Türk Folklor Araştırmaları Kurumu üyesidir.

YAYINLANMIŞ ESERLERİ

· İçel Çocuk Folkloru
· KKTC Çocuk Folkloru
· DERBENT
· ÇİĞİL TÜRKLERİ ve AŞAĞIÇİĞİL
· Nefsimize Zor Gelen Yazılar
· Kamuda Görevde Yükselme Kitabı (GYS)
· Konya Çanakkale Şehitlerimiz
· Derbentli Şehitlerimiz

YAYINA HAZIR ESERLERİ

·Konya Yer Adları, Yerleşik Bulunan Oymak, Cemaat ve Aşiretler
·Türk Memur Sendikacılığının Örgüt Yapısı ve Model Yaklaşımı (Tez Konusu)

falisar@mynet.com