TOPLUMDA DEĞER ÇÖZÜLMESİ - Fahrettin ALİŞAR

TOPLUMDA DEĞER ÇÖZÜLMESİ

Fahrettin ALİŞAR

Gözünü kırpmadan arkadaşını boğazlayıp öldüren caniler, piyasayı dolandıran çeteler, ondört yaşında gencecik kız çocuklarını taciz eden sözüm’na aydınlar, otoban kenarlarında otomobil barınaklarında fuhuş ticareti yapan ahlaksızlar, bu toplumun içinden çıkan insan görünümlü yaratıklar değil midir?

Bu kadar da ağır sözler sarf etmenin bir anlamı yok, bunlar münferit olaylardır diyemeyiz? Bu tür olaylar; münferit olaylar değildir, belirli alanda da sınırlı kalmamaktadır. Bu insanları; yalnızca hukuken gayrimeşru ve suç sayılan işlerle meşgul olan, suça meyilli insanlar arasından çıktığını düşünmek de doğru değildir. Birçok meşru ve itibarlı işlerle meşgul olan insanların da benzer zihniyete sahip olduğu gördük, görüyoruz. Dolayısıyla toplumda yaşanan bu olaylar psikolojik olmaktan daha çok sosyolojiktir.
Bu insanlar; değersizliği, ahlâksızlığı, onursuzluğu hatta ve hatta dinsizliği, nasıl olup da, ahlâki ve dini değerlerin gölgesi altında sürdürmeyi düşünebiliyorlar?

Bir insan; hem dindar hem müfteri, hem çete mensubu hem umre yolcusu olabilir mi? Bu vicdanlar nasıl oluyor da bir araya gelmesi mümkün olmayan değerler, aynı anda bir arada bulunabiliyor?

Onursuzluğu, ahlaksızlığı, namussuzluğu ve haysiyetsizliği, akla uygun hale getirmek, nasıl bir ahlakın ürünü olabilir?

Bu insanları bu noktaya, kavram ve değer sapmaları mı getirdi? İnsanların Dince kutsal sayılanlara riayetsizliği, din dışı olmalarından mı, yoksa Dinin özünü kavrayamamalarından mı kaynaklanmaktadır?
Konu ile ilgili yüzlerce soru sorulabilir. Ama bu sorulara verilecek cevap çok önemlidir. Verilecek cevaplar, muhtemelen birbirine yakın cevaplar olacaktır.

Toplumda karşılaşılan bu olaylar; toplumun ne denli zihni, ahlaki ve manevi travmayla karşı karşıya kaldığını göstermeye yeter de artar bile.


Yaşanan bu olaylar, yukarıda da belirttiğim gibi; münferit olaylar değildir, belirli alanda da sınırlı kalmamaktadır. Yani istinasız her yer ve her kesimde olabilmektedir.

Değer ve kavram kargaşasının sınırlı alanda değil, istisnasız her yer ve her kesimde olması durumu, ne denli vahim bir hal aldığını gösterir. Maddi alanda yaşanan baş döndürücü gelişmeler de, manevi-ahlaki alanın zamanında cevap verememesine neden olmaktadır.
Bu yaşananlar gösteriyor ki; insanımızın büyük çoğunluğu yarım dini, yarım ahlaki, yarım insani ve yarım ilmi bilgilere sahiptir. Yarım inançlı, yarım itikatlı, yarım bilgili, yarım eğitimli, yarım ahlaklı, yarım değer sahibi, yani “yarım insanlar”ın ortaya koyduğu değerler zinciridir.


Bana göre bu yaşananlardan, “bilimi nâkile, dini şekle” indirgeyenler sorumludur.

Dinin ya da ahlakın yalnızca şekil, görüntü ve söylemden ibaret olmadığını birileri çıkıp cesaretle anlatabilmelidir. Dini ya da ahlaki söylemler aynı kalitedeki eylemi üretmiyorsa, ortada büyük bir çelişçi yok mudur? İçi, özü, cevheri olmayan yalnız görüntüden ibaret inanç gösterileri, içeriği olmayan insan davranışlarına neden olmaktadır. Şekilden ibaret, içi boşaltılmış, özü olmayan inanç algısı, her çeşit amacın aracı olmaya hazır insan tipi ortaya çıkarmaz mı? Yaşananlar bunu göstermiyor mu?

Hiç yorum yok:

FAHRETTİN ALİŞAR

FAHRETTİN ALİŞAR


1963 yılında Konya'nın Derbent İlçesi'nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Derbent ve Konya'da, yüksek öğrenimini G.Ü. Eğitim Fakültesi'nde tamamladı. A.Ü.de lisansüstü eğitimini (mastırını) bitirdi. Yüksek lisans tezini "Türk Memur Sendikacılığının Örgüt Yapısı ve Model Yaklaşımı" konusunda hazırladı.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 17 yıl öğretmenlik ve idarecilikten sonra, Başbakanlık Müşavirliği görevine atandı. 3 yıl Devlet Bakanı Danışmanı olarak görev yaptı. Daha sonra Başbakanlık ÖZİ'ye uzman olarak atandı. Halen bu görevine devam etmektedir.
Mersin'de görev yaptığı yıllar; İçel halk kültürünün araştırılması ve yazılı hale getirilmesi amacıyla, bölgede derleme çalışmaları yaptı. Derlemelerini İçel Kültürü Dergisi, Erciyes Dergisi, Güneyde Kültür Dergisi, Millî Kültür Dergisi ve Millî Folklor Dergisi'nde yayınladı.

10 yıl süreyle Mersin'de, İçel Kültürü Dergisi'nin çıkarılmasına katkıda bulundu.
TRT GAP Televizyonu'na, KKTC Çocuk Oyunları ve İçel Çocuk Oyunları'nı hazırladı ve bu programların danışmanlığını yaptı.
Birçok dergi, bülten ve gazetede; halk bilimi, eğitim ve kamu sendikacılığı konularında araştırma ve makaleleri yayınlandı. Yine birçok yerel ve genel televizyonda bu konularda televizyon programlarına konuşmacı olarak katıldı.
Ahmet Yesevi Üniversitesi Ankara temsilcisidir.
Türkiye Yazarlar Birliği, İLESAM ve Türk Folklor Araştırmaları Kurumu üyesidir.

YAYINLANMIŞ ESERLERİ

· İçel Çocuk Folkloru
· KKTC Çocuk Folkloru
· DERBENT
· ÇİĞİL TÜRKLERİ ve AŞAĞIÇİĞİL
· Nefsimize Zor Gelen Yazılar
· Kamuda Görevde Yükselme Kitabı (GYS)
· Konya Çanakkale Şehitlerimiz
· Derbentli Şehitlerimiz

YAYINA HAZIR ESERLERİ

·Konya Yer Adları, Yerleşik Bulunan Oymak, Cemaat ve Aşiretler
·Türk Memur Sendikacılığının Örgüt Yapısı ve Model Yaklaşımı (Tez Konusu)

falisar@mynet.com