IMF BATAKLIĞINDA DEBELENENLER
Fahrettin ALİŞAR
IMF ve Dünya Bankası’nın bu yılki ilk gündem maddesini “küresel kriz” oluşturdu. Bu gündem ile toplanan IMF ve Dünya Bankası kurmayları, önümüzdeki yıllarda atılacak adımları, planlanan hareket alanını tartışmaya açtılar. IMF’nin daha güçlendirilmesi için, acilen girişimlerin başlatılması kararı kabul edildi. Fon’un kaynaklarının 500 milyar dolar artırılması, başta gelen konulardan biri oldu.
Fon kaynaklarının 500 milyar dolar artırılması hususunda ilginç gelişmeler yaşandı. Bugüne kadar IMF’den para almış bazı ülkeler de, fon kaynaklarının artırılması konusunda taahhütte bulundu. Çin 40 milyar dolarlık desteği sağlama taahhüdünde bulundu. Brezilya yaklaşık 5 milyar dolarlık katkı yapacağını duyurdu. (Ekonomik konularda Brezilya bir zamanlar Türkiye ile benzerlikleri olan bir ülke idi.)
Brezilya Başkanı Lulu; bir sendika lideri olarak, 20 yıl boyunca, IMF karşıtı eylemlerde bulunduktan sonra, şimdi bu kuruluşa destek vermelerine dünya kamuoyunun inanmadığını belirtiyor.
Türkiye’nin IMF ile anlaşma konusunda tam bir belirsizlik yaşanıyor. Kredi alacağı kesin ama, ne kadar kredi sağlanacak, ne zaman alınacak, tam muamma!
2009 yılında finansal ihtiyacımız 40 milyar dolara ulaştı. Üç yıllık bir perspektifte, iyimser bir tahminle ortalama yıllık 10 milyar doları aşar. Üç yıllık bir program çerçevesinde, IMF’den toplamda ne kadar kredinin alacağı bu rakamdan ortaya çıkıyor.
Ülkemizde ekonomik konularda tam bir belirsizlik yaşanıyor. Plansız, ne yapacağını bilmez bir yaklaşım tarzı hakim! Sayın Şimşek; IMF ile 3 yıllık bir Stand-BY programı üzerinde çalıştıklarını belirtiyor. Kesin bir tarih ve ayrıntılı bilgi veremiyor. Teşhis ve tespitte kafaları karıştırıyor.
Bakan Şimşek; Washington’da yapılan “Rumi Forum”da, küresel kriz ve Türkiye ekonomisi konusunda, Türkiye’nin küresel krize karşı önlemler aldığını, ilerleme kaydedildiğini belirtiyor. Aynı açıklama sırasında; yalnız Türkiye’nin aldığı önlemlerle değil, ABD’nin küresel ekonomi ile ilgili alacağı önlemlerle, krizin aşılacağını ağzından kaçırıyor.
Buradan şu sonuca gideriz: “ABD önlemleri alır, Türkiye düzelir!” Aman Yarabbi! Bu nasıl anlayış?
Bunun adı teslimiyettir, acizliktir.
Küresel sorunun sadece Türkiye’nin alacağı önlemlerle aşabileceğini, bunun uluslar arası boyutu olmadığını iddia etmiyorum. Elbette ki uluslar arası boyutu var. Elbette ki küresel alandaki işbirliği ve sinerji, milli ekonomilere rahatlık verir. Ancak önce ülke içinde gerekli tedbirler alınır, ondan sonra uluslar arası gelişmeler takip edilir ve katkı verilir.
Merkez Bankası, “Para Politikası Kurulu Toplantısı”nda; yılın ilk çeyreğinde ekonominin büyüme hızındaki daralmanın, çift haneli rakamlara ulaşacağını duyurdu. Yani ilerleme emaresi görünmüyor.
Ekonomide ilerleme yaşanıyor, kriz teğet geçiyor diyemiyorum. Çünkü gelişmeler, elimizdeki rakamlar, işin ehli ekonomistler ve kurumlar böyle söylemiyor.
Türkiye yıllardır izlenen IMF ve Dünya Bankası güdümlü ekonomik politikalar yüzünden, IMF bataklığına sürüklenmiş durumda. Bu bataklıktan kurtulmak için çare gösteren politikacıların önüne, senelerdir bin bir türlü barikatlar kuruluyor.
“ABD önlemleri alsın, Türkiye düzelsin” zihniyetinde olan, teslimiyetçilerin ekonomik direksiyonda oluşu, IMF bataklığında debelenmekten başka bir şey değildir. Ne zaman ki bu teslimiyetçilerden kurtuluruz, o zaman Türkiye bu IMF bataklığından kurtulur
Pengertian Dari Flora
-
[image: Pengertian dari flora]
Pengertian dari flora
Pengertian flora dan fauna secara sederhana flora adalah tanaman dan fauna
adalah hewan. Sementara pe...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder