YA “ÇARESİZSİNİZ”, YA DA ÇARE “SİZ”SİNİZ - Fahrettin ALİŞAR

YA “ÇARESİZSİNİZ”, YA DA ÇARE “SİZ”SİNİZ

Fahrettin ALİŞAR

IMF Başkanı Strauss-Kahn, Londra’da düzenlediği basın toplantısında, Euro bölgesindeki işsizlik oranlarını açıkladı. Temmuz 2009 ayı rakamlarına göre, Euro bölgesindeki işsizlik oranı 9,5, işsizlerin sayısı da 15 milyon 100 bine ulaştı. Son on yılda böylesine yüksek bir rakam ilk defa görülüyor.
27 üyeli Avrupa Birliği içinde işsizlik, Temmuz’da yüzde 9’a yani yaklaşık 22 milyon kişiye ulaşmış durumda. Bu da 2005 yılından bu yana kayda geçen en yüksek işsizlik.

Fransa’nın Nisan-Haziran aylarını kapsayan üç aylık dönemde, resesyondan (durgunluk) çıktığı açıklanmıştı. Ancak bu ülkede Temmuz ayında işsizlik oranı yüzde 9,6’dan yüzde 9,8’e çıktı.

Almanya da üç aylık dönemde resesyondan çıkmıştı. Fakat burada da yüzde 7,7’lik işsizlik oranında düşme görülmedi. Almanya’da işsizlik Ağustos ayı itibariyle yüzde 8.3’e kadar tırmandığı anlaşılıyor.

Temmuz ayı rakamlarına göre, yıllık işsizlik oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 18,5 ile İspanya. Üstelik bu ülkede işsizlik en çok genç kuşağı etkiliyor. Şu anda İspanya’da 25 yaşının altındaki çalışabilir nüfusun yüzde 38’i işsiz. İşsizliğin en düşük olduğu ülke ise Hollanda. Hollanda’da Temmuz ayın itibariyle son bir yıllık işsizlik yüzde 3,4.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi durumundaki Japon ekonomisinde işsizlik Temmuz ayında yüzde 5,7’ye tırmandı.

Türkiye’de GSYH oranına göre, ekonomideki küçülmenin devam ettiğini gösteriyor. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7’lik bir küçülmeyle birlikte, Türkiye ekonomisi tam üç çeyrektir diplerde geziyor. Türkiye’de birinci çeyrekteki daralma yüzde 14,3 düzeyinde idi. İkinci çeyrekte daralma yüzdesi yüzde 7 oldu.

Ülkemizdeki bu yüzde 7’lik küçülmeyi, bazı ülkelerin ikinci çeyrek büyüme rakamlarıyla karşılaştırarak bir sonuca gidelim!
The Economist’te göre; ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3,9, İngiltere ekonomisi yüzde 5,5 oranında küçüldü. Dikkat edilecek olursa bu iki ülke; küresel mali krizin üstleri konumunda. Küresel kriz buralardan periferiye (çevreye) yayıldı.

Devam edelim. Almanya yüzde 5,9, Fransa yüzde 2,9, Yunanistan yüzde 6, İtalya yüzde 6, İspanya yüzde 4,2 oranında küçüldü. Türkiye ekonomisi ise, yüzde 7 küçüldü.

Bu rakamların anlamı şudur: Küresel krizden en çok etkilenen ülke, Türkiye olmuştur. Yüzde 7’lik küçülmeye sevinmek, olumlu bulmak gülünç bir durumdur.

Sonuç olarak, bu rakamlar da gösteriyor ki; küresel ekonomik kriz sonrası haneler perişandır. İnsanlarımız bitkin ve çaresizdir.
IMF reçetelerine, Dünya Bankası oyunlarına bağlı bir Türk ekonomisi perişan olmaya mahkûmdur.

Bu bitkinlik ve çaresizlik fotoğrafını değiştirmek, yine bu bitkin ve çaresiz insanların görevidir. Öyle ise ya ÇARESİZ siniz, ya da ÇARE SİZSİNİZ!..

Hiç yorum yok:

FAHRETTİN ALİŞAR

FAHRETTİN ALİŞAR


1963 yılında Konya'nın Derbent İlçesi'nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Derbent ve Konya'da, yüksek öğrenimini G.Ü. Eğitim Fakültesi'nde tamamladı. A.Ü.de lisansüstü eğitimini (mastırını) bitirdi. Yüksek lisans tezini "Türk Memur Sendikacılığının Örgüt Yapısı ve Model Yaklaşımı" konusunda hazırladı.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 17 yıl öğretmenlik ve idarecilikten sonra, Başbakanlık Müşavirliği görevine atandı. 3 yıl Devlet Bakanı Danışmanı olarak görev yaptı. Daha sonra Başbakanlık ÖZİ'ye uzman olarak atandı. Halen bu görevine devam etmektedir.
Mersin'de görev yaptığı yıllar; İçel halk kültürünün araştırılması ve yazılı hale getirilmesi amacıyla, bölgede derleme çalışmaları yaptı. Derlemelerini İçel Kültürü Dergisi, Erciyes Dergisi, Güneyde Kültür Dergisi, Millî Kültür Dergisi ve Millî Folklor Dergisi'nde yayınladı.

10 yıl süreyle Mersin'de, İçel Kültürü Dergisi'nin çıkarılmasına katkıda bulundu.
TRT GAP Televizyonu'na, KKTC Çocuk Oyunları ve İçel Çocuk Oyunları'nı hazırladı ve bu programların danışmanlığını yaptı.
Birçok dergi, bülten ve gazetede; halk bilimi, eğitim ve kamu sendikacılığı konularında araştırma ve makaleleri yayınlandı. Yine birçok yerel ve genel televizyonda bu konularda televizyon programlarına konuşmacı olarak katıldı.
Ahmet Yesevi Üniversitesi Ankara temsilcisidir.
Türkiye Yazarlar Birliği, İLESAM ve Türk Folklor Araştırmaları Kurumu üyesidir.

YAYINLANMIŞ ESERLERİ

· İçel Çocuk Folkloru
· KKTC Çocuk Folkloru
· DERBENT
· ÇİĞİL TÜRKLERİ ve AŞAĞIÇİĞİL
· Nefsimize Zor Gelen Yazılar
· Kamuda Görevde Yükselme Kitabı (GYS)
· Konya Çanakkale Şehitlerimiz
· Derbentli Şehitlerimiz

YAYINA HAZIR ESERLERİ

·Konya Yer Adları, Yerleşik Bulunan Oymak, Cemaat ve Aşiretler
·Türk Memur Sendikacılığının Örgüt Yapısı ve Model Yaklaşımı (Tez Konusu)

falisar@mynet.com