KÜRESEL ALIŞ-VERİŞ ÇILGINLIĞININ TÜRKİYE’YE İHRACI
Fahrettin ALİŞAR
falisar@mynet.com
Türkiye’de kredi kartı sayısı 45 milyona yaklaştı. Olmayan parayı harcamaya ve borç almaya alıştırılan Türk halkı, yabancıların ilgi odağı haline geldi. Kart başına kârın, ABD’den bile yüksek olduğu ortam; iştah kabartacak noktaya gelince, yabancılar Türk Bankacılık sektörünü adeta istila etti.
Türkiye’de kredi kartı borçları; 5 yıl öncesi düzeyinin 6 katı artıp, 18 milyar dolara çıktı.
Açık söyleyelim! Türkiye’de bilinçli olarak; bir “kültür değişimi” yaşatılarak, kredi kartı kullanımı yaygınlaştırılmıştır.
Amerikan New York Times Gazetesi, Pazar günkü sayısında; “Borçlanma ve Dünya Ekonomisi” başlıklı yazısında, bu konuyu manşetine taşıdı ve aynen şu başlıkları attı:
“-Türkiye’de Borç Tuzağı!”, “Türkiye’de Kredi Kartları Yaygınlaşıyor ve Bir Kültür Değişimi Yaşanıyor!”
Gazete bu manşetin devamında şunları yazdı:
“-Borç tuzağındaki Türkiye, 2003 yılında Güney Kore’de yaşanan ‘ulusal kriz’e benzer bir tehlike ile karşı karşıya. Kredi kartı borçları, son beş yılda altı kat artarak 18 milyar dolara yaklaştı. Bu konuda Türkiye’de bir kültür değişimi yaşandığı kesin. Türk Bankacılığında, kredi kartlar konusunda aşırılıklar olduğunu kabul etmek lazım.
Bugün Türkiye’de yaşanan tam bir küresel alış-veriş çılgınlığıdır. Halen dünyadaki 3.57 milyar kredi kartından üçte ikisinden fazlası, ABD’nin dışında, Türkiye gibi kültür değişimi yaşatılan ülkelerde. Küresel alışveriş çılgınlığı Visa ve MasterCard’ı Wall Street Harikaları haline getirdi. Visa, geçen Mart ayında ABD tarihinin en büyük hisse arzını tamamladı. MasterCard hisseleri de halka açıldığı 2006 yılından bu yana, yüzde 500’e yakın değer kazandı. Asıl yüksek kâr olanakları ABD’nin dışında bulunmaktadır. En kârlı ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Kredi kartları ‘sofistike olmayan tüketicilere’ verilmesi sonucunda, insanlar borç batağına saplanmaktadır. Türkiye’de, 2003 yılında ödenemeyen kredi kartları sonucunda ulusal bir krize giren Güney Kore’ye benzer bir kriz, kapının önünde!”
Küresel sermaye sahiplerinin, Türkiye’de oluşturmaya çalıştıkları; olmayan parayı harcamaya ve borç almaya alıştırılan bir Türk toplumu tipi nihayet başarıldı.
Bu; küresel sermaye sahiplerinin Türkiye’de oluşturduğu bir sistemin adıdır. Bir kültür değişim projesidir. Bu proje başarı ile sonuçlanmıştır.
Olmayan parayı harcamak, sürekli borç almaya alışmak, üretmeden sürekli tüketmek, bir alış-veriş çılgınlığıdır. Küresel sermaye sahipleri; bu küresel alış-veriş çılgınlığını, Türkiye’ye ihraç etmeyi başarmışlardır.
Bankacılık sektörümüz bundan dolayı istilâ edilmiştir. Bugün gelişmiş ülkelerin bankacılık sektöründeki yabancı sermaye payı % 11’i geçmez iken, Türkiye’de bu oran % 60’lara dayanmıştır.
Bazı Ülkelerin Bankalardaki Yabancı Payı Şöyledir:
İtalya Yüzde 8
Almanya Yüzde 5
İspanya Yüzde 10
Hollanda Yüzde 11
TÜRKİYE Yüzde 60
Küresel sermaye sahiplerinin çevirdiği binbir dolap ile, ülkemizde yabancı sermaye hareketinin önü açılmış, bu sermayenin kontrolü de iyice zorlaştırılmıştır.
Bankacılık sektöründeki bu yabancı sermaye; bizim gibi ülkelerde, istediği zaman “kriz” oluşturacak güce çoktan ulaşmıştır.
Bugün ülkemizi tehdit eden en önemli unsurlar; cari açık ve yabancıların kontrolündeki sıcak para akışıdır.
Türkiye; cari açık, sıcak para, borsa spekülatörlüğü, milli varlıkları ele geçirme ve borçlandırılma silâhları ile “ekonomik ve siyasi” ablukaya alınmış, böylece tuzağa düşürülmüştür.
Türk Halkı; oluşturulan bir sistem dahilinde, olmayan parayı harcamaya ve borç almaya alıştırılmıştır. Bu “küresel alış-veriş çılgınlığının Türkiye’ye ihracı” neticesinde sağlanmıştır.
Bu tuzaktan kurtulabilmek için, önce içimizdeki “sistem sülükleri”nden kurtulmak gerekir.
Pengertian Dari Flora
-
[image: Pengertian dari flora]
Pengertian dari flora
Pengertian flora dan fauna secara sederhana flora adalah tanaman dan fauna
adalah hewan. Sementara pe...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder